All The Pretty Horses

ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ КОНЕ
ALL THE PRETTY HORSES

реж: Били Боб Торнтън
сц: Тед Толи, по романа на Кормак Маккарти
оп: Бари Марковиц
муз: Марти Стюарт

САЩ, 2000, 117 мин, цветен

В ролите: Мат Деймън, Хенри Томас, Лукас Блек, Пенелопе Крус, Рубен Блейдс, Робърт Патрик, Мириам Колон, Брус Дърн, Сам Шепърд, Даниел Ланоа


Награди: Номинация за "Златен глобус" 2000 за музика

1949 г. Джон и Лейси са млади тексасци, търсещи по-пълноценен живот като каубои в бавно западащия стар Запад. Една вечер двамата се отправят към Мексико с надеждата да намерят приключения и работа. По пътя се натъкват на Блевинс - по-млад от тях скитник, който вероятно е откраднал кон от частен имот. Двамата неохотно го вземат под крилото си. В Мексико постъпват на работа при богат земевладелец. Неговата решителна и красива дъщеря Алехандра е увлечена по Джон и това застрашава дружбата му с Лейси. Ала най-после приключенията им с Блевинс и откраднатия кон са разкрити и те попадат в ужасен затвор, където каубойските им инстинкти са подложени на върховно изпитание.

Разказът на Маккарти е преди всичко изследване на съзряването на един младеж в груб, бързо променящ се свят. В центъра на този елегичен разказ за загубата е едно момче, което губи не само дома и семейството си, но и мечтата си. Мащабната емоционална трансформация в книгата е предадена с напрегнати, болезнени думи. Като използва глас зад кадър, сценарият на Тед Толи улавя същината на интуитивния език на романа, оскъдните му поетични монолози, предадени по суров, равен, но извисен начин.

Емануел Леви, Скрийн Интернешънъл

{START_COUNTER}