Храната на хамстерите:

19 октомври 2007

Жилище

Жилище

DatsoPic 1.2 © 2007 by Andrey Datso1 Каква по вид бива тя. Необработена – състои се от зърно – полодове и зеленчуци. Други храни – минерали, витамини и незаменими вещества…По молба на читател на сайта ще се опитаме да направиме списък със задължителните хранителни съставки на дневното меню на хамстера ви – без значение неговият вид.

Зърнени храни: – преди всичко те са най-често употребяваната от хамстера ви храна…продават се най-често в зоомагазините. Но ние не ви препоръчваме да си купувате готово-пакетирани храни за хамстери-гризачи. Защото най-важно е да опазите хамстера си от болести – а не да знаете как да ги лекувате. Ние ви казваме, че ако сте отговорни хора и вие си „произвеждате” сами храната на хамстера-гризача, то той ще бъде много по здрав и ще живее повече – отколкото ако се доверите на пакетираната-готова храна за хамстери-гризачи. Ако вие отговорно храните хамстера си и му следите храненето и има контрол над храната – значи вие сте развили себе си като един истински любител на животните и сте готов да отглеждате всякакво животно в домашни или други условия.

-жито
-овес
-слънчоглед
-царевица
-тиквени семки
-грах

Плодове:

-ябълка
-банан
-морков
-чушка (нелюта)
-тиква (от онези за печене)
-тиквички (за пържене дето са)
-зелена царевица (листа-стъбло-кочан)
Всичко това е добавка към основната храна (зърнената) – дава се разнообразно и не в големи количесва…

Треви:

-глухарче
-люцерна
-трева
-спанак
-маруля
-коприва (сушена и после омокрена)
-магданоз
-лапад

Всичко това трябва да е изсушено до степен, че соковете в тревите да са малко – тоест трябва да знаете да преценявате…не е задължително да е на слънце стояла храната – даже е препоръчително да я сложите на сянка и върху вестник. Така се изсушава но запазва своята полезност…?

-сухари….(за острене на зъбите – може и мъртво парче дърво – кора)
-чернодробна храна за рибки (съдържа много полезни вещества)
-кокалчета от варено пиле…(протеини)
-варен белтък (белтъчини)
-парче кора от хляб натопена в кисело мляко (полезно е за родили вече женски)
-парче кора от хляб натопена в прясно варено мляко (полезно е за родили вече женски и техните вече хранещи се малки)
-насекоми (полезни са – скакалци; щурци; гъсеници и т н…)

Често ако са повече от 1 брой хамстери възникват кавги за апетитни парчета храна – стига се даже до бой. За това вие трябва да осигурите нейното правилно нарязване – да осигурите голям съд, често хамстерите обичат да ровят в храната си в търсене на вкусните частици…за това е важен съдът за храна – ако са над 2 броя животни….

Ако имате въпроси или мнение сложете го като коментар…под статията?

Вашият коментар